Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κόσμου και η ιστορία της απλώνεται περισσότερο από 2.000 χρόνια πίσω στον πολιτισμό των αρχαίων Μάγια. Αρχικά, η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν ως ποτό, το λεγόμενο ‘’τσοκολατλ’’. Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν τη σοκολάτα κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Αρχικά, η σοκολάτα δεν ήταν ευρέως αποδεκτή από τους Ευρωπαίους λόγω της πικρής της γεύσης. Ωστόσο, με την προσθήκη ζάχαρης και αρωμάτων, η σοκολάτα έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η σοκολάτα ήταν μια αναγκαία τροφή για τους στρατιώτες και οι δυνάμεις παραγωγής σοκολάτας προσπάθησαν να διατηρήσουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες παρά την έλλειψη πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού.

Τα τελευταία 200 χρόνια, η σοκολάτα έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας, όπως μαύρη, γάλακτος, λευκή αλλά και ροζ!

Τα οφέλη της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των περισσότερων ανθρώπων. Εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει στην αίσθηση της γεύσης, έχει επίσης αρκετά οφέλη για την υγεία μας, όπως για παράδειγμα:

  • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση του στρες: Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεση και βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες.
  • Προστασία της καρδιάς: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης του αίματος και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  • Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου: Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης.
  • Παροχή ενέργειας: Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και άλλα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ενέργειας και της αντοχής.
  • Βελτίωση της επιδερμίδας: Η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και στη βελτίωση της υφής της.